QUI SOM?


Tornar dalt

Les Alqueries és un poble menut situat al cor de la comarca de la Plana amb el privilegi d'estar rodejada i trobar-se molt prop d'espais naturals de gran valor paisajístic i mediambiental, com ara la Serra d’Espadà, la Serra de la Calderona, el Desert de les Palmes, el Penyagolosa o els espais litorals de l’Albufera de València o la Serra d’Irta.
Les Alqueries és un poble de llarga i intensa tradició associativa.
L’any 2004 nasqué el Centre Excursionista de les Alqueries (CEA) amb la voluntat d’ oferir, de forma organitzada, un nou espai cultural i esportiu a tota la gent de bona voluntat que vulga gaudir compartint l’afició de conéixer o recòrrer els racons més apreciats de la nostra terra.
El CEA està constituit actualment per un nombre considerable de socis i simpatitzants a través d’una associació inscrita en el registre d’associacions culturals i esportives de la Comunitat Valenciana.
Els socis i simpatitzants són de tot tipus i condició, en quant a edat, gènere, lloc de residència...

LES ACTIVITATS


Tornar dalt
 • Les caminades o rutes a peu
 • Les carreres
 • Les Assemblees Generals dels socis
 • Les projeccions audiovisuals de les caminades
 • Les exposicions fotogràfiques
 • Els dinars de germanor, especialment el de Nadal i Estiu
 • Els aniversaris, com ara, el 5é aniversari del CEA l’any 2009
 • La col-laboració amb altres centres (Dia de la Muntanya Neta, Caminades mancomunades, caminades conjuntes amb altres centres...)
 • La col-laboració amb altres associacions i entitats (Pujada a Sant Antoni, Els Pelegrins de les Useres, Ruta de les Ermites de Borriana, caminades conjuntes amb el Casal Jove...)

Per fer-ne una idea, el resum de les rutes a peu en els cinc primers anys del CEA (2004-2009) va ser el següent:

PROVÍNCIA ZONA TOTAL RUTES
Castelló Alto Mijares 4
Castelló Alto Palancia 5
Castelló Baix Maestrat 1
Castelló Desert de les Palmes 9
Castelló GR-33 Castelló-Penyagolosa 2
Castelló L'Alcalatén 2
Castelló L’Alt Maestrat 2
Castelló La Plana Alta 4
Castelló La Plana Baixa 7
Castelló Les Alqueries 13
Castelló Penyagolosa 7
Castelló Serra d'Espadà 23
Castelló Serra d'Irta 1
Castelló Tinença de Benifassà 2
Castelló Via Augusta 5
València L'Horta 1
València La Hoya de Buñol 1
Valencia Los Serranos 1
València Serra de la Calderona 4
Alacant Alacant 6
Teruel Teruel 3
Zaragoza Zaragoza 1
Navarra Navarra 1
Andorra Andorra 2
  TOTAL 107

El CEA, en els seus primers 5 anys de vida va realitzar 140 eixides amb 107 rutes diferents, de les quals 87 ho van ser per la província de Castelló, 7 per la de València, 6 per la d'Alacant i 7 fora de la Comunitat Valenciana (Aragó, Navarra i Andorra). D'entre les rutes de Castelló, els destins preferits van ser els de la Serra d'Espadà, la Plana Baixa, el Desert dels Palmes i Penyagolosa.

El caminant de major edat: 76 anys

El caminant de menor edat: 4 anys

LES SECCIONS


Tornar dalt

El CEA disposa de dues seccions:

 • La secció de Senderisme o Centre Excursionista les Alqueries
 • La secció Running Alqueries

LA SECCIÓ DE SENDERISME

Fou creada l’any 2004. Des de l’any de la seua creació ha organitzat nombroses caminades per tot arreu, principalment per terres valencianes però també fora de la Comunitat Valenciana, com ara, Catalunya, Aragó, Navarra, Andorra...La natura no té fronteres i a qualsevol lloc estem disposats a anr-hi.

El CEA participa conjuntament amb altres centres excursionistes en marxes mancomunades per compartir tot allò que ens unix. Tanmateix, organitza conjuntament amb altres associacions o entitats, com ara, el Casal Jove de les Alqueries algunes caminades o excursions de caire més familiar.


Tornar dalt

A més, organitza algunes caminades clàssiques, com ara:

 • La Volta al Terme, cap a la primavera
 • La pujada al Pic de l’Espadà, cap a Nadal

Les caminades organitzades són variades:

 • Per la seua duresa (des de baixa a alta)
 • Per la seua durada (passejos curts, caminades de mija jornada o de tot el dia, travessies de cap de setmana...)
 • Per la seua localització (pel terme, per les comarques de Castelló, per la Comunitat Valenciana, fora de la Comunitat Valenciana...)
 • Pel seu mitjà de transport: en cotxes particulars, en autobús, en tren...
 • Per la restauració i allotjament: dinant de pa i porta, en restaurant, en hotel, en albergs, en tendes de campanya...
 • Algunes són nocturnes

Les caminades es fan amb una periodicitat mitjana quinzenal. Es fa una programació trimestral de les activitats, que es publica a la web i s’informa als socis per correu postal.

RUNNING ALQUERIES


Tornar dalt

Esta secció fou creada l’any 2009. La seua activitat es decanta més per l’esport participant en carreres de fons per pobles i muntanyes, on la preparació física és una condició ineludible. Es tracta de voltes populars, mitges maratons, maratons i mitja, curses de muntanya, normalment cronometrades i competitives.

A més, organitza anualment la Cursa Poble de les Alqueries des de l’any 2009.

De les carreres es fa una programació trimestral de les activitats, que es publica a la web i s’informa als socis per correu postal.

EL LLOC D’EIXIDA


Tornar dalt

Habitualment les eixides, tant en cotxes particulars com en autobús, es fan des de les Alqueries. Lloc d’eixida: Carrer 25 de Juny, junt amb l’Ajuntament de les Alqueries. A l’hora d’eixir cal ser puntual. El retard d’una persona perjudica tot el grup.

ELS SOCIS

Ser soci dona dret, entre d’altres, a rebre informació de les caminades i carreres, a elegir i ser elegit als òrgans de direcció del centre i comporta l’obligació de pagar la quota social anual. El CEA compta actualment amb més de 180 socis.

ELS SIMPATITZANTS

Tots els simpatitzants adults que participen en una caminada han de pagar un suplement simbòlic en cada una de les activitas en què participen.

Normalment este suplement sol ser de 3€.

No es paga cap suplement en cas de que l’activitat estiga subvencionada totalment per l’Ajuntament o qualsevol altra entitat.

No paguen cap suplement els xiquets o xiquetes menors de 16 anys.

RESPONSABILITAT DEL CENTRE


Tornar dalt

El CEA no es fa responsable de les incidències o accidents que tinguen les persones que participen en les seues activitats.

El CEA no té ànim de lucre i l’organització de les seues activitats es fan a partir de l’aportació voluntària i altruista dels seus membres.

El CEA podrà modificar els avanços de la programació.

LLICÈNCIA FEDERATIVA

Per tenir coberts els riscs d’accidents, incidències, rescats…en la muntanya és recomanable la suscripció individual d’una llicència federativa.

A finals d’any el CEA avisarà els seus socis i es brinda a demanar-li i tramitar-li la llicència. Normalment s’ha de demanar abans del 15 de gener. La llicència de l’any 2010 ha valgut 53,70 euros. Si hom vol que la llicència federativa la demane el CEA, l’haurà de demanar per correu electrònic o personalment quan s’hi estipule el termini. El CEA li la tramitarà i carregarà el seu cost al seu compte bancari.

Per demanar que el CEA et tramite la llicència federativa, punxa açí.

AVÍS LEGAL


Tornar dalt

Està prohibit la reproducció comercial dels materials continguts a la web.

Qualsevol ús que s’en faça dels materials continguts a la web respectarà la seua propietat intelectual.

LES ENTITATS QUE ENS DONEN EL SEU SUPORT

A més de les quotes dels socis, altres fonts menors d’ingresos i alguns patrocinis puntuals, el CEA fins ara ha rebut el suport, mitjançant ajudes i subvencions i patrocinis especials, de les següents entitats:

 

© CENTRE EXCURSIONISTA LES ALQUERIES